2011-10-27 09:25:59• hírek • Kocsis Zoltán

Lakossági fórum – kell-e a szelektív szemétgyűjtés

A tizenhatos lakónegyed, az illegális garázsok sorsa és a szórakozási lehetőségek után azzal a témával várjuk minden kedvenc olvasónk véleményét, amely az utóbbi hónapokban az egyik legtöbb beszédtémát szolgáltatta a város vezetői között. És amely komoly változást hozhat a lakosság életében.

A városi közterület-fenntartó vállalat már több helyütt is kihelyezte azokat a zöld ketreceket, amelyekbe az új konténereket teszik majd. Ezek a konténerek lehetővé teszik a szemét és a hulladék duális gyűjtését: azaz külön a száraz szemetet és külön a nedveset. Utóbbinak számít minden olyan hulladék, amelyik idővel lebomlik, elrothad, komposztálódik, míg száraznak számít a műanyag, a textil, a fém, a fa.

Ezek külön gyűjtése kis túlzással életmódváltásra kényszeríti a lakosságot, mert ezentúl odahaza is két különböző vederben kell gyűjtenie a szemetet. Nem véletlenül mondta Ilyés Gyula polgármester, hogy „szelektív szemétgyűjtés csakis a lakosság megértésével és részvételével valósítható meg". Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy rajtunk múlik: felzárkózunk-e a nyugat mögé!

Szerdai sajtótájékoztatóján mellesleg a polgármester értetlenségének adott hangot, hogy Nagybányán és Nagykárolyban a lakosság gyorsan elfogadta az új rendszert és elégedettséggel konstatálta az előrelépést, míg Szatmárnémetiben folyamatos a panasz-és elégedetlenségáradat. „Hol túl közel van, hol túl messze, hol az zöldövezeten van az új gyűjtőpont. A legrosszabb azonban, hogy egyesek már flakonokat dobálta bele, sőt, az egyiket fel is törték", panaszkodott Ilyés.

A polgármester leszögezte, hogy a törvény szerint egy szemetesnek minimum öt méterre kell lennie az ablakoktól. Elmagyarázta azt is, nem minden zöldövezet, ahol néhány szál fű kinő, hanem csak az, amit a közterület-fenntartó rendszeresen gondoz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szelektív szemétgyűjtés várhatóan csak az év vége felé indul be, addig pedig arra kér mindenkit, hogy a ketrecekbe ne dobjon szemetet - erre vannak kint még a régi konténerek. Elmagyarázta továbbá, hogy a városban megduplázódott a gyűjtési pontok száma, mivel az új konténerek kisebbek, mint a régiek. Ennek következtében viszont gyorsabban is telnek majd meg, ami gyakoribb elszállítást, ennek következtében pedig nagyobb szervezettséget igényel. „Mindez azonban a lakosságot szolgálja - amennyiben ők is úgy akarják", szögezte le Ilyés.

Egyelőre még a régi konténerek teljesítenek szolgálatot

A Szatmár.ro olvasói számára itt a lehetőség, hogy megosszák meglátásaikat, opcióikat, véleményüket az ügyben, mi pedig ígérjük: a civilizált hangvételű felvetésekre válaszolni fog Ilyés Gyula.

Mondja el véleményét ide kattintva!


Beáta:

Egyetertek a szelektiv szemetgyujtessel,de nem az ember szajaba,A solidarii negyedbe is keszulnek leteni a gyujtoket,csak eppen az ablakok ala,amivel egyaltalan nem ertunk egyet.egyetlen egy tombhaz ele,ahol meg jarda sincs,igy pedig a lehetoseget is elveszik attol,hogy felreallj ha jon egy auto.Remelem nem fog meg torteni,az elhelyezes,mivel mar van,a kornyeken tobb is.De alairas gyujtes folyik.........


Reni:

Az otlet jo, de a Fagarasului 40 szamnal a gyujtopont egy parkolo melet vann. Na most peldaul ha elkebzeljuk hogy ott parkolnak autok es jon a szemetes auto uriteni a kontenert akor mi lesz: nem parkolunk hogy tudjon uriteni es akor mire a parkolo ( mert azert lett csinalva hogy legyen hol parkolni) vagy az auto marad de akor nem uritunk. Mellesleg mar vann szemet a ketrecbe.


Ardai László Attila:

Egyelőre látatlanban nagyon jó ötletnek tartom! Természetesen még nem láttuk a kisebb konténerek formáját, illetve hogy miként \"működnek\" majd. Amennyiben kulturáltan fog működni, a lakóparkokba is jó lenne telepíteni, hogy a kukások ott se tudjanak rendetlenséget okozni. (Ceahlaului 3).


Apai Mihály:

Rakelett volna irni, mire helyeztek ki oket es akkor nem dobaltak volna bele ami nem odavalo.


Valaki:

Jo dolog de elobb zarkozzunk fel munkalehetosegben es fizetsben a nyugathoz es utanna johet a szelektiv szemetgyujtes.


Gyöngyi:

Vegre!!!Nem ertem, miert a negativ hozzaallas egyesek reszerol.A regi kontenerek lyukasak, nyaron iszonyu a buz ezek kornyeken(a latvanyrol nem is beszelve, hisz szetfolyik a rothado szemet).Nem nagy dolog szetvalasztani az otthon keletkezo hulladekot,az eredmeny vegulis ertunk van, hisz kulturaltabb kornyezetet teremtesz ezaltal(magadnak is)keves odafigyelessel.Nem kell fejben eldonteni, hogy ezert vagy amazert nem jo, csak jo lehet! :)


Zoolt1000

Nos Üdv mindenkinek, nem szatmári lakosként nem szeretnék beleszólni az itt élők dolgaiba, de itt magyarországon (konkrétan Pest Megye Pilis) A szelektív hulladék gyűjtésére egy településen belül négy mód létezik. 1,házhoz menő hulladék gyűjtés, sárga színű zsákban kell gyűjteni a tiszta, kimosott zsírtól ételmaradéktól mentes konzerves, sörös üditős fém dobozt, tejfölös,joghúrtos,margarinos dobozt, pet palackot,tejes üditös tetra pack dobozt,papír hulladékot, samponos és tisztítószeres csomagolóanyagokat, neylon szatyor stb, havi egy alkalommal a házak elől elviszik, a postaládába pedig annyi csere zsákot adnak amenyi telit kitettél persze ingyen.A válogatóban pedig szétválogatják. Zöld zsák: ebbe gyüjtjük a zöld hulladékot, falevél fűkaszálék, ágnyesedék stb. Ezt kéthetente viszik, cserezsék postaláda. 2, közteröleteken kihelyezett konténer.: kék-papir, Barna- müanyag fém, Zöld-fehér és szines üveg.természetesen tisztán 3, ovodáknál a megfelelő konténerben elhelyezed a hulladékot, a városüzemeltető pedig kilóra átveszi az ovodáktól a már válogatott hulladékot. Igaz ez kissé bonyolult mert itt 8 felé kell válogatni, de a gyerekek ebből a pénzből mennek pl kirándukni. A maradék hulladékot bedig az othoni kukába dobod ezt heti 1 alkalommal viszik el. Kevés a szemeted, kevesebb aszemétszállítási díjad. 4, Hulladék udvar.: itt miden pilisi lakos lakcímkártyával és előző havi befizetett szemétszállítási csekkel ingyen helyezheti el a fent említett szelektív hulladékot, napi 1m3 építési törmeléket válogatva, vagy vegyesen, gumiabroncsot,rossz elektronikai cikket, akumlátort, elemet,vegyszereket, permetszert , festéket, állati hulladékot.


V. István:

Örömmel fogadom, hogy végre városunk is megpróbál felzárkózni a szemét szelektív gyűjtése terén. Sajnos az nem elég, ha arra számítunk hogy a lakosság mennyire jólnevelt. Kivételek mindig lesznek. Az embereket minnél részletesebben kellene tájékoztatni és ami talán fontosabb, hogy mindenki tudtára kell adni, mi történik, ha valaki nem a szabályok szerint dobja el a szemetet! Néha a szamkciók súlya és betartása jó magatartásra kényszerít mindenkit.


Szabi:

Nagyon jo otletnek tartom a szelektiv  szemetgyujtest. Ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem: Egy lakonedegyben lakom, ahova uj szemettarolo helyeket helyeztek ki. Ezzel nem is lenne gond, ha nem az ablakom alatt lenne... emelett, ha
mar szelektiv, miert nem szelektaljuk? Miert kerul minden egy taroloedenybe ? Kihelyezett szemetesek ugyanis egyformák és nincs feltuntetve, hogy melyik kontenerbe mi keruljon? Es ha mar itt tartunk - ha a Florisal az aki a felelos, hogy ezeket elszallitsa, ok csak a kontenereket viszik el, ami melleesik nem kellene osszeszedni? Vagy ez kinek a felelosege?


Ildikó:

igen,kell a szelektiv szemetgyüjtes,minden civilizalt orszagban müködik,de nem igy ahogy nalunk a szakemberek elkepzeltek.peldaul a lakonegyedekben kihelyezett ketrecek olyanok, mint valami kutyaketrecek,es csak penzkidobas;miert nem eleg azokon a helyeken gyüjteni a szemetet ,ahol eddeg is elfert es mindenkinek jo volt? amugy en nem lakonegyedben lakom es amikor az uj szerzödest kötöttem(hazhoz jött egy szemely a cegtöl,februarban,amiota az uj szemetdijjat fizetjük),azt igertek ,kapunk sarga zsakot,amit a postaladaba dobnak be.nahat ebböl nem lett semmi,de azt elvarjak a lakosoktol,hogy szelektiven,zsakokban vigye a hatan valamelyik gyüjtöbe.dehat ez nincs benne a szerzödesben,es amugyis fizetünk a szemet elszallitasaert,vagy nem?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: